LAINAA PANKISTA

Asunto-osakeyhtiön rahantarve on vuodesta toiseen pääsääntöisesti varsin vakaata. Tarvittavat varat kerätään hoitovastikkeella. Mutta sitten kun tulee eteen suuri korjausurakka, rahan tarve kasvaa ja käännytään pankin puoleen: haetaan lainarahaa. Jos on syytä tehdä vaikkapa putkiremontti, rahan tarve voi olla useita miljoonia euroja, siis monen vuoden vastikekertymiä vastaava määrä.

Vielä viime vuoteen saakka taloyhtiön rahoituksen saaminen pankista oli melko helppoa ja varmaa, mutta sitten kaikki muuttui. Pankit alkoivat kiinnittää huomiota muun muassa taloyhtiön osakasrakenteeseen. Siis siihen, mikä osuus asunto-osakeyhtiön huoneistoista on ns. sijoitusasuntoja, eli osakas itse ei asunnossa asu. Tyypillisesti huoneisto on silloin annettu vuokralle. Taloyhtiö, jossa merkittävä osa huoneistoista on sijoitusasuntoja, saattoikin yllättäen saada kielteisiä lainapäätöksiä. Myös taloyhtiön sijainti rupesi vaikuttamaan entistä herkemmin lainarahan saamiseen.

Lainan saanti voi olla epävarmaa myös silloin kun asunto-osakeyhtiö on huonosti hoidettu: on korjausvelkaa, hallinto on sekavaa tai dokumentaatio epäjärjestyksessä.

Taloyhtiö ei voi valita osakkaitaan, eikä voi estää huoneiston antamista vuokralle. Mutta taloyhtiön osakkaat voivat vaikuttaa siihen, miten yhtiötä hoidetaan. Tarvitaan asiansa osaava ja tehtävästään kiinnostunut, aktiivinen hallitus. Lisäksi tarvitaan suunnitelmallisuutta yhtiön hoitamiseen. Ja erityisesti tarvitaan laadukasta isännöintiä!

Hyvä isännöitsijä pitää hallituksen kartalla ja varmistaa, että yhtiön hallinto järjestetään huolellisesti ja ammattitaitoisesti. Hyvä isännöitsijä hoitaa asunto-osakeyhtiön hallinnon, korjaustarpeet ja viestinnän aina luotettavalla tavalla. Tällöin pankin kanssa asiointikin on helpompaa.

Me Kruunun Isännöinnissä ymmärrämme, mitä tarkoittaa asioiden laadukas hoitaminen. Laadukkaasti hoidettu talo helpottaa myös isännöitsijän työtaakkaa. Siksi haluamme tehdä työmme aina hyvin.